Piiloset

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Mindfulness tavaksi golfiin  

Mitä enemmän sanaa mindfulness – tietoisuustaidot – pohtii, sitä enemmän alkaa tuntua, että mindfulness ja tavoiteltava golfin osaaminen ovat sukulaisia. Vai mitä sanotte seuraavasta?

”Murehdimme helposti menneitä ja huolehdimme tulevasta sen sijaan, että eläisimme pelkästään tätä hetkeä. Samoin olemme taipuvaisia tulkitsemaan asioita aina samalla tavalla. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen.

Mindfulness voi olla avuksi masennuksen, ahdistuksen, stressin ja kivun lievittämisessä, mutta se voi myös olla avain onnellisempaan, rennompaan ja tietoisempaan elämään. On jopa havaittu että näiden taitojen säännöllinen harjoittaminen tukee fyysistä terveyttä ja lisää vastustuskykyä. Myös lapset ja nuoret hyötyvät harjoituksista ja saavat niistä apua keskittymiseen, rauhoittumiseen ja oppimiseen.”

Eikö olekin eräs hyvän golfin perusteista, että pystyy juuri lyönnin hetkellä tekemään sen oikean ja fiksun ratkaisun, ja vain sen – siis lyönti kerrallaan, se seuraava lyönti olipa edellisellä tapahtunut mitä tahansa. Kaikki ovat avanneet huonosti, lyöneet veteen, tyrineet helpon 30 metrin lähestymisen, putanneet metristä ohi. Niin vain käy mutta ei niitä sähläyksiä takaisin saa.

Mutta avataan aihetta vielä hieman ja harjoitellaan: pallo on pahassa paikassa ja pitäisi päättää, kokeilenko jotain mitä oikeastaan ei ole olemassakaan tunteen vallassa vai teenkö jotain fiksumpaa? Mindfulness - tietoisuustaidot voivat tarjota pienen paussin juuri ennen toimintaa.

”Pysähtyminen auttaa valitsemaan viisaammin, miten haluan toimia tässä hetkessä. Yksi hyvä keino on esimerkiksi sisään hengityksellä laskea seitsemään, ja uloshengityksellä yhteentoista. Se vie huomion hetkeksi ajatusten myllerryksestä ja fyysisesti rauhoittaa hermostoa.”

Ehkä droppi tai vain pallon sijoittaminen väylälle on fiksumpaa kuin kivenkolosta kolmen puun läpi yrittäminen – toki voihan sekin onnistua, mutta ainakin kaiketi kannattaa pohtia tovi, eikä suin päin ryhtyä toimeen.

Ja loppuun hyvä uutinen: Tietoisuustaitoja voi harjoittaa monella tavalla, eikä se edes ole kovin vaikeaa!

Lähde ja lisätietoa: mielenterveysseura.fi/harjoitukset