Hilton

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Talous elpyy, miten käy golfin

Sateista kesää ovat piristäneet positiiviset talousluvut. Käänne parempaan pääsi yllättämään. Ekonomisti toisensa perään on saanut selitellä pieleen menneitä ennusteita. Yhteistä selityksissä on ollut suhdannekäänteiden ennakoinnin vaikeus ja isojen toimijoiden rooli esimerkkinä Nokia.

Kuuskytluvun opiskelijana ihmetyttää, kummastuttaa; näistähän puhuttiin jo silloin. Työvälineitä ja tietoaineistoja ei voi edes verrata. Edelleen pitää näköjään osata lukea numeroita ja vetää niistä oikeat  johtopäätökset.

Pelikauden päättyminen on johtopäätösten aikaa myös golfissa. Tietoa on. Sitä pitää osata ja malttaa käyttää. Valmistuneen (julkaistu 8.10.2017) tilaston mukaan Suomen Golfliiton jäsenseurojen jäsenmäärä on pysytellyt entisellä tasolla. Elokuun lopussa tehdyn vuositarkistuksen mukaan  meitä oli 142 372.  Hätäisempi huokaisee helpotuksesta ja uskoo  talouden elpymisen kääntävän harrastuksen suosion takavuosien tapaiseen nousuun. Golfissa jos missä on kuitenkin ”kestävyysvaje”. Lajilla menee ainakin kohtalaisesti niin kauan kun seniorit kestävät. Ilman uusia harrastajia marraskuun alkuun ajoittuvat golfkauden päättäjäiset tulevat olemaan osa alueen Vanhusten viikon päätöspäivän ohjelmaa.

 Kuluneen kauden ponnistelut naispelaajien saamiseksi lajin pariin eivät vielä näy tilastoissa. Paljon riippuu ensi kaudesta, miten orastava kiinnostus saadaan pysymään ja muuttumaan harrastukseksi.

Turha tässä kuitenkaan on voivotella. Tehdyllä työllä on merkitystä. Tästä yhtenä hyvänä esimerkkinä on Kanavagolf, jonka jäsenmäärä on kasvanut viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana 29% ( 903 > 1168 ) , tällä kaudella huikeat 111. Kanavagolfin naiset olivat maan aktiivisempia aloittelijoiden Pelaa 100-pistettä kampanjassa.

Mielenkiintoinen on myös yhteenveto (12.8.2017) seurojen mestaruuskilpailujen osallistujista. Perinteisesti mestaruuskisat ovat yksi vuoden päätapahtumista ja toiminnan aktiivisuuden mittari. Osallistujien kokonaismäärä 9 000 on iso luku. Seurojen väliset erot ovat tässäkin suuret. Monesta seurasta puuttuvat juniorit ja naiset lähes kokonaan. Pitämällä senioreiden kisat ja avoimet kisat eri aikaan, on mahdollistettu kaikille halukkaille kisakokemus. Olisihan se tylsää odotella 50-vuotispäiviä, kun vasta sitten olisi mahdollisuus mestaruuteen.

Onneksi kaikki päätökset eivät ole rationaalisia ja järkiperäisiä. Tätä on tutkittu ihan taloustieteen Nobel-palkinnon arvoisesti. Esimerkki itsekontrolliongelmasta on kuntosalin vuosikortti (Hs 10.10. Petri Sajari). Soveltuu myös golfiin ainakin niissä yhtiöissä, joissa vuosimaksun voi jättää lepäämään. Pelaamisen ”järjettömyydessä” saattaa piillä lajin tulevaisuus.

Tänä kesänä useammin kuin kerran on tullut kysyttyä kanssapelaajalta, onko tässä mitään järkeä. Viime sunnuntaina (8.10) ainoa järki oli kumisaappaat. Onneksi löytyy aina edes yksi hyvä peruste. Se riittää.

Marja-Riitta Mäkinen

Blogin kirjoittaja Marja-Riitta Mäkinen on aktiivinen ladygolfari, joka on kiinnostunut elämästä ja tapahtumista golfin ympärillä. Nykyisin eläkkeellä oleva pitkän linjan pankkilainen, koulutukseltaan valtiotieteen maisteri suuntaa energiansa hyötyliikuntaan,jonka hyödyistä lähipiirillä on väliin omia näkemyksiä.