Piiloset

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Lapsen polku golfkentälle

Hyvä tarkoitus voi kääntyä itseään vastaan. Toivottavasti näin ei käy suunnitellulle tämän kauden golfretkelle. Minulla näyttäisi olevan hyvä mahdollisuus hoitaa oma osuuteni perheen kesken – teemavuodesta.

Pieniin 5- ja 6-vuotiaisiin serkuksiin on tarttunut orastava golfkipinä. Tytöt ovat harjoitelleet parina kesänä kotipihoillaan joululahjoiksi saamillaan puisilla mailoilla. Kesää odotetaan innokkaasti, monesta syystä. Vanhimmalla on mielessä kesän jälkeen alkava esikoulu. Koulu on tuttu liikuntakerhosta, jossa tuntuu tapahtuvan kerta toisensa jälkeen erilaista mukavaa. Golfistakin puhutaan, oma-aloitteisesti.

Talvella tytöt ovat tykänneet hiihtää. Nuorempi sai jokin aika sitten ensimmäisen mitalinsa. Yllättävän pitkiä matkoja jaksetaan taivaltaa. Hiihtäminen on hauskaa, paljolti sopivien ja huollettujen välineiden ansiosta.

Sama pätee golfiin. Oikeat mailat ovat tärkeitä lapsillekin alusta lähtien. Mailoja ei tarvita monta, kaksi – kolme riittää hyvin. Retken onnistumisen kannalta on tärkeää varmistaa mailojen saatavuus. Jos niitä ei ole vuokrattavissa klubilta, ne pitää tavalla tai toisella hankkia. Siksi olenkin ajatuksissa ajoissa liikkeellä.

Astetta haasteellisempaa on antaa tyttöjen toimia kentällä omien toivomustensa mukaisesti, toki harjoitusalueen sääntöjä noudattaen. Lapset ovat yllättävän johdonmukaisia. Perustelut uppoavat. Liikkumisen turvallisuudesta voi puhua jo ensimmäisestä kerrasta alkaen.

Retki on onnistunut, jos siitä jää hyvä mieli. Matkan jatkuminen riippuu tytöistä. Kipinä elää, mikäli kentälle halutaan tulla uudestaan. Leikkien harjoittelua on hyvä jatkaa muutama vuosi.  Ohjattuihin harjoituksiin ei ole syytä mennä liian aikaisin. Niitä kannattaa kuitenkin seurata. Lapset oppivat katselemalla, kuuntelemalla ja matkimalla. Tämähän me kaikki tiedetään.

Lasten ja nuorten liikkumista koskeneen tutkimuksen tulokset ovat herättäneet vilkkaan keskustelun syistä ja seurauksista. Silmään osui toteamus; yhä useammalla lapsella on myös aiempaa parempikuntoiset isovanhemmat ja muuta sukua, jotka auttavat mielellään lastenhoidossa, ja lasten kuljettamisessa kotiin, kouluun ja harrastuksiin. Lapsilta jää taas kerran monta askelta ottamatta. Pieni pisto sydämessä voi olla paikallaan, mutta mitalilla on toinen puoli. Kaikki eivät asu taajamissa. Harrastuspaikat eivät ole kävelymatkan päässä eivätkä julkisen liikenteen reitillä. Kuljetusta tarvitaan.

Olen mielelläni mukana kuljetusketjussa.

Marja-Riitta Mäkinen

Blogin kirjoittaja Marja-Riitta Mäkinen on aktiivinen ladygolfari, joka on kiinnostunut elämästä ja tapahtumista golfin ympärillä. Nykyisin eläkkeellä oleva pitkän linjan pankkilainen, koulutukseltaan valtiotieteen maisteri suuntaa energiansa hyötyliikuntaan, jonka hyödyistä lähipiirillä on väliin omia näkemyksiä.