Respecta

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Golfväsymystä

Golfväsymys ei ole vakavaa eikä ainakaan vielä kovin yleistä. Aiheesta ei ole tutkimusperäistä tietoa. Kaikki perustuu havaintoihin, olettamuksiin, keskusteluihin ja lehtikirjoituksiin.

Golfväsymystä esiintyy lähinnä seniori-ikäisillä naisilla. Se voi iskeä yhtä hyvin paljon- kuin vähänpelaaviin tai keneen tahansa siltä väliltä. Tyypillinen oire on huono omatunto.

Paljonpelaava tuntee monenlaista ristivetoa. Aktiivisen pitäisi olla aina aktiivinen. Kilpailusta tai tapahtumista poisjääntiin on syytä olla hyväksyttävä syy – ainakin omasta mielestä. Takaraivossa jyskyttää velvollisuudentunne. Tapahtumat ja kilpailut vaativat järjestelijöiltä aikaa ja vaivaa. Olenko minä niin saamaton,  etten vaivaudu edes paikalle. Kysymyshän on vain muutamasta tunnista. Kotityöt eivät katoa minnekään ja jos sattuisivat katoamaan niin hyvä niin.

Tuttavien ja sukulaisten tapaaminen ja auttaminen on eri asia. Ajankäytössä täytyy löytää tasapaino, minun tehtävä on pyörittää harrastusta eikä harrastuksen minua. Kaikki me emme suhtaudu golfiin ET-lehden päätoimittaja Riitta Korhosen kuvaamalla vakavuudella (ET 19/2017). On ihmisiä, joille tasoitus on uusi sosiaaliturvatunnus, joka muistetaan joka käänteessä. Monet meistä haluavat myös golfin ulkopuolisen tasoituksen lähipiirissä, sukulaisten ja tuttavien keskuudessa. Mitä isompi luku sen parempi.

Vähänpelaavilla on toisenlaiset paineet. Mukavasta harrastuksesta alkaa vähitellen vieraantua. Samanhenkisten pelikavereiden löytäminen on vuosi vuodelta vaikeampaa.  Muutokset  arveluttavat, olenko enää olenkaan perillä missä mennään. Kaikki puhuvat sääntömuutoksista, tasoitusjärjestelmän muuttumisesta, pelin nopeuttamisesta. Kannattaako muutoksiin enää perehtyä. Peliä tuskin pystyy nopeuttamaan apuvälineistä huolimatta. Mihin meillä oikeastaan on niin hirmuinen kiire! Näiden pohdintojen  toisessa vaakakupissa painaa lajin hienoudet. Olenko valmis luopumaan pelikierroksista mukavassa seurassa, pienistäkin onnistumisen tunteista, erilaisten ihmisten tapaamisesta.

Golfväsymys lakkaa melkein välittömästi golfkauden päätyttyä. Useimmissa tapauksissa väsymystä kärsineet alkavat viimeistään maaliskuussa tuntea vetoa vihreille niityille. Kaikki  hyvin  - uusi pelikausi tulee käynnistymään entiseen malliin.

Marja-Riitta Mäkinen

Blogin kirjoittaja Marja-Riitta Mäkinen on aktiivinen ladygolfari, joka on kiinnostunut elämästä ja tapahtumista golfin ympärillä. Nykyisin eläkkeellä oleva pitkän linjan pankkilainen, koulutukseltaan valtiotieteen maisteri suuntaa energiansa hyötyliikuntaan,jonka hyödyistä lähipiirillä on väliin omia näkemyksiä.