Hilton

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Golf voi tehdä melkein ihmeitä

Tapasin sattumalta tuttavan, ainaisen myöhästelijän. Hämmästyksekseni huomasin hänellä olevan aikaa jäädä juttelemaan. Odotteli vaimoaan. Pian selvisi, että kaveri oli aloittanut golfin jäätyään muutama vuosi sitten eläkkeelle. Nyt hän on innokas lajin harrastaja, jolle golf on opettanut ajankäytön hallinnan. Opetus oli ollut perusteellista ja konkreettista.

Peruskurssi oli alkanut ajallaan, odottamatta hänen ilmaantumista paikalle. Pro oli laskuttanut koko opetustunnista, vaikka hän oli myöhästynyt puoli tuntia. Kierros oli alkanut täsmälleen varattuna aikana, kaverit menivät menojaan. Uutta aikaa sai joskus vartoa pitkään. Olipa hänet pari kertaa suljettu kisastakin myöhästyneenä. Keskustelun aikana vaimo tuli paikalle ja kuunteli tarinaa huvittuneena, ties kuinka monetta kertaa.  Asia oli hänelle muutenkin tuttua, onhan hän pelannut jo pitkään.

Tapaamisesta jäi mieleen toteamus, että pelaavat harvoin yhdessä. Johtuu todennäköisesti vaimon viisaudesta, siitä kuuluisasta naisen vaistosta. Mies voi pelata aluksi kaikessa rauhassa kavereiden kanssa ja lähteä samalle viivalle vaimon seurana pelitaitojen ja erityisesti pelihuumorin kartuttua. Me naiset olemme hyvää peliseuraa, meitä ei häiritse epäonnistuneet lyönnit. Osaamme kerrankin olla hiljaa. Sitä vastoin saatamme syyllistyä liialliseen positiivisuuteen. Kahdenkymmenen metrin lyönti ei ole hyvä, jos matkaa lipulle on sata metriä.

Golf voi olla yhteinen harrastus, mutta aina ei ole pakko pelata yhdessä. Perinteet murtuvat. Monissa perheissä nainen aloittaa golfin ensin ja muu perhe myöhemmin tai ei lainkaan. Usein on myös niin, että nainen pelaa ahkerasti ja mies silloin kun muilta harrastuksiltaan ehtii. Mainio tilanne. Nainen tottuu pelaamaan eri pelikavereiden kanssa. Näin toivoisi käyvä myös silloin, kun nainen vasta-alkajana pelaa pitkään pelanneen miehen mukana. 

Yksi keskeinen syy naisten vähäiseen pelaamiseen on peliseuran puute. Monelle meistä, paljon pelanneillekin on vaikeaa laittaa nimi tuntemattomien tai puolituttujen peliseuraksi, vaikka tiedämme sen olevan pelin henki. Miehiä uusien tuttavien kanssa pelaaminen ei haittaa. Harva jättää menemättä kentälle peliseuran puuttumisen takia.

Eri ryhmissä pelaaminen ei ole este tulla kentälle yhdessä ja lähteä sieltä yhdessä pois. Miehillä on hyvää aikaa saunoa rauhassa, kun tietää vaimon vielä pelaavan eikä istuvan autossa harmissaan tai pitkästyneenä klubilla. Valitettavan usein meillä kaikilla on kiire jonnekin.

Se melkein ihme. Kaveri oli oppinut katsomaan kelloa, mutta hosuminen ja hätiköinti jatkuivat pelaamisessa.  

Marja-Riitta Mäkinen

Blogin kirjoittaja Marja-Riitta Mäkinen on aktiivinen ladygolfari, joka on kiinnostunut elämästä ja tapahtumista golfin ympärillä. Nykyisin eläkkeellä oleva pitkän linjan pankkilainen, koulutukseltaan valtiotieteen maisteri suuntaa energiansa hyötyliikuntaan, jonka hyödyistä lähipiirillä on väliin omia näkemyksiä.