Piiloset

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Kentän laidalla osa 8

Jokin aika sitten tv:ssa istui iso raati pohtimassa yksilöurheilun heikkoon menestykseen liittyviä ongelmia. Odotin ohjelmalta enemmän. Keskustelijat edustivat aika kapeata sektoria. Olisin kaivannut muutaman urheilijan, valmentajan ja tutkijan joukkoon esim. liikunnan rahoituksen tuntijaa, Opetus- ja kulttuuriministeriön edustajaa, kuntapuolen edustusta sekä paikallisella tasolla toimivaa seura-aktiivia.

Keskustelua käytiin pitkälti ylimpien organisaatioiden näkökulmasta ja ongelmista, pääasiassa Olympiakomiteasta ja sen huippu-urheilu yksiköstä. Havaintojeni mukaan liikuntakulttuurimme ongelmat eivät koske niinkään organisaatioiden ylätasoja. Menestymättömyys arvokisoissa ei johdu siitä, missä järjestyksessä organisaatiolaatikot ovat. Niitä on muokattu tuon tuosta, mutta tulokset vain huononevat.

Kiitos Veikkauksen hyvän tuoton ja eduskunnan halun satsata lisärahaa erikoisesti huippu-urheiluun, resursseja on voitu lisätä. Esimerkiksi Olympiakomitean rahoituksesta luokkaa 80 prosenttia tulee suoraan valtion budjetin kautta veikkausvoittovaroista.

Ohjelmassa jäi täysin huomiotta, miten paljon paikallistason seuratoiminnan edellytyksiä on heikennetty. Kuntien avustuksia on leikattu, kunnat ovat alkaneet periä vuokraa lasten ja nuorten tarvitsemista liikuntatiloista. Myös lajiliitot laskuttavat jäsenseurojaan. Talkootyön edellytyksiä on vaikeutettu merkittävästi. Harrastamisen hinta on kallistunut, useasti niin rajusti, että hinta on johtanut harrastuksesta luopumiseen, jopa syrjäytymiseen.

Tulosten hiipumisen suurin syy on, että liikuntapyramidin perustukset on päästetty rapautumaan. Jos tällä tiellä jatketaan, niin liikuntahallinnon ylätasoja voi toiveikkaasti rukkailla, mutta menestystä ei sitä kautta saavuteta. Mestarit syntyvät ihan muualla kuin norsunluutorneista.

Vaikka golfpyramidi on tuottanut huippupelaajia kohtuullisen hyvin, niin toivoisin, että jokaisen golf oy:n ja r y:n kokouksen esityslistalta löytyisi aina nuorisovalmennuksen tilaa ja tulevaisuutta koskeva asiakohta.

Bloggari Matti Saarinen toimi SDP:n kansanedustajana 24 vuoden ajan sekä valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana. Yli 20 vuotta golfkentillä viihtynyt Matti pelaa St Laurence Golfissa ja kierroksia kertyy kesässä päälle sata.