Respecta

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Kentän laidalla osa 7

Maailma muuttuu Eskoseni, pysymmekö muutoksessa mukana. Golfosakkeiden arvot ovat romahtaneet. Digitalisaatio vaikeuttaa satojentuhansien ikäihmisten arkielämää, ilmasto muuttuu ja ihmisen keski-ikä nousee.

Tätä aasinsiltaa pitkin pääsen kiinni liikuntakulttuurinkin muuttuneisiin kuvioihin. Perinteisesti julkisen vallan tehtävänä on ollut tukea paikallista liikuntatoimintaa luomalla puitteita ja avustamalla toimintaa.

Temppelin harjalla ovat kunnat. Ne käyttävät 5-6 kertaa enemmän rahaa liikuntatoimeensa kuin valtio joka ei uhraa liikunnan tukemiseen lainkaan verovaroja. Sen liikuntabudjetti rahoitetaan Veikkaus OY:n voittovaroista jotka olivat ”vanhan” Veikkauksen aikana v. 2016 580 miljoonaa. Tuosta summasta liikunnan osuus oli 25 prosenttia (145 milj.).

Ylivoimaisesti eniten liikuntaa joutuvat rahoittamaan kotitaloudet. Kuntatalouden ahdinko, liike-elämän tuen saamisen vaikeutuminen, yhäti kallistuneet tila-ja kenttävuokrat, välineiden kalleus, seura- vakuutus- ja lisenssimaksut ovat johtaneet siihen, että talousvastuu on siirtynyt voimakkaasti kotitalouksille.

Tästä, suht nopeasti tapahtuneesta muutoksesta on ollut seurauksena harrastamisen hinnan kalleus. Kalliiden lajien listalla yllättää mm. hiihto. Jalkapalloilun ja jääkiekon pelaamisenkin soisi olevan halvempaa.

Tasavallan Presidenttiä myöten ollaan huolestuneita nuorten syrjäytymisestä. Se on aiheellista. Liikuntapuolen tutkijat ovat jo jonkin aikaa soittaneet hälytyskelloja siitä, että eräs keskeinen syy lasten ja nuorten syrjäytymiseen on harrastusten puute, etenkin niiden kalleus.

Pitkälti kuntien muuttuneen asenteen vuoksi paikallistason seuratoiminnan ahdinkoa on koetettu lievittää osoittamalla veikkausvoittovaroista pikku summa paikallisille seuroille.

Jotkut seurat antavat harkinnanvaraisesti alennusta vähävaraisille seuramaksuista. Joillakin paikkakunnilla on myös erilaista VPK-henkistä toimintaa minkä avulla kerätään käytettyjä välineitä ja varoja köyhille.

Mielestäni näiltä osin maailma on muuttunut huonompaan suuntaan ja lapsi on hukkumassa pesuveteensä.

Mielestäni maamme nuorison tulevaisuudesta vastuuta kantavien vapaaehtoistahojen toiminnan rahoitus ei saisi olla riippuvainen sattumanvaraisista ja täysin epävarmoista yksityisistä lahjoituksista. Ne ovat almujen tyyppisiä ja kantavat saajaansa kovin vähän matkaa.

Toivoisin, että golf upeana pallopelinä kehittyisi myös siihen suuntaan, että se voisi ottaa nykyistä suuremman yhteiskuntavastuun maamme nuorison tulevaisuudesta. Pidetään mieli, ovet ja kentät avoimina sekä hinnat halpoina, niin mene ja tiedä minkälaisia lahjakkuuksia voimmekaan löytää. Lahjakkuushan ei ole riippuvainen varallisuudesta.

Matti Saarinen toimi SDP:n kansanedustajana 24 vuoden ajan sekä valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana. Yli 20 vuotta golfkentillä viihtynyt Matti pelaa St Laurence Golfissa ja kierroksia kertyy kesässä päälle sata.