Piiloset

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Hikkorigolf – kiehtova vaihtoehto tavanomaisuudelle

Mitä se on?

Monet suomalaiset golfarit ovat tätä nykyä kuulleet jotain hikkorigolfista, mutta kovin harva tietää mistä siinä on itse asiassa kysymys. Ensiksikin nimi johtuu siitä, että golfmailojen varret olivat pitkään ja aina 1930-luvun alkuvuosiin saakka tehty hyvin tarkoitukseen sopivasta ja kestävästä hikkori-nimisestä puusta, johon oli päädytty vuosisatoja kestäneiden ja monia muitakin puulajeja käsittäneiden kokeilujen kautta. Hyvä esimerkki mailojen kestävyydestä ovat omat alkuperäiset ja pian sadan vuoden ikäiset hikkorini vuodelta 1926, joiden varsia ei tarvinnut korjailla oman, jo kymmenisen vuotta kestäneen hikkoriurani aikana. Miksi hikkoreista sitten luovuttiin? Suurin syy siihen oli yksinkertaisesti se, että hyvää hikkoripuuta ei enää tahtonut löytyä tarpeeksi kasvavien golfarimäärien tarpeisiin ja jotain korvaavaa piti äkkiä keksiä. Näin päädyttiin edelleen käytössä oleviin teräsvarsiin, jotka vuosikymmenien kehitystyön tuloksena ovat kehittyneet mm. siten, että saman setin mailanvarret saatiin jäykkyyksiltään ja muilta ominaisuuksiltaan sellaiseksi, että sama perussvingi toimii kaikilla mailoilla ja parhaat pelaajat alkoivat vähitellen näyttää samaa liikettä toistavilta roboteilta. Hikkoria ei tietenkään pystytty sillä lailla työstämään ja joka ikinen maila vaati oman svinginsä, mikä teki pelaamisesta sekä haastavampaa, että tietenkin paljon mielenkiintoisempaa.

Hikkorien come back

Vanhanaikaista hikkorigolfia on maailmalla aina jonkin verran harrastettu, mutta viime aikoina toiminta on kasvanut merkittävästi monessa eri maassa. Naapurissa Ruotsissa aktiivisia hikkoriharrastajia on jo toista tuhatta ja joukossa on mukana jopa vanhoja ET-pelaajia. Suomessakin meitä on jo satakunta tällaista ”nautiskelijaa” ja määrä on kasvussa. Meillä hikkoripelaamista edistää, reilut 10-vuotias Suomen Golfhistoriallinen (SGHS) seura, jonka toisena suurena tavoitteena on perustaa lähivuosina maahan golfmuseo.

Kilpailutoimintaa

Monet hikkorigolfarit kilpailevat mielellään ja tilaisuuksia on runsaasti. Lajissa on omat SM-kilpailut, sekä aivan oma hikkoritour, joka käsittää tänä vuonna kahdeksan osakilpailua. Lisäksi pelaamme joka vuosi maaottelun Ruotsia vastaan ja aina kun matkustamme isommalla joukolla vaikkapa Skotlantiin pyrimme järjestämään ottelun sikäläisiä hikkoripelaajia vastaan.

Miksi se on niin mukavaa ja erilaista?

Kirjoitin joskus, että viisi ensimmäistä vuotta ovat parhaat golfvuotemme, täysin riippumatta siitä, minkä ikäisenä olemme aloittaneet. Hikkorigolfin aloittaessani minulle tuli tuo sama lähes eufoorinen olotila, jonka koin vuonna 1961, kun tartuin ensi kertaa golfmailaan.

Moni hikkorikierrokselle lähtevä pelaaja tuntee usein olonsa onnelliseksi ja rauhalliseksi. Noin 7 vanhaa mailaa vanhanaikaisessa kantobägissä antaa ihanan vapauden tunteen. Nyt ei kiskota neljäätoista mailaa raskaissa kärryissä vaan liikutaan, kiertelemättä ja kaartelematta suorinta tietä paikasta toiseen. Se, ettei pallo lennä aina niin pitkälle kuin nykyvälineillä pakottaa pelaajan miettimään "siirtojaan” paljon tarkemmin ja pohtimaan mm. sellaisia asioita kuin vaikkapa, mistä tätä seuraava lyönti olisi viisainta lähettää matkaan. Uusiin ja ns. anteeksiantaviin mailoihin verrattuna hikkorit ovat, viiden sentin kolikon kokoisine sweet-spotteineen, todella vaativat, mutta sitä onnen tunnetta, minkä puhdas osuma tuottaa, ei voi edes oikein sanoin kuvailla.

Ikioma vaatetus

Hikkorigolfarin erottaa kentällä paitsi mailoistaan, niin myös vaatetuksestaan. Miehet pukeutuvat esim. vähän polven alle ulottuviin golfhousuihin, paitaan, solmioon ja vanhanmalliseen lippikseen. Naisilla on usein pitkät hameet ja vaikkapa lierihatut eli tavoitteena on tuollainen iloisen ja vauhdikkaan 1920-luvun tyyli.

Mailoja riittää vielä

Suomalaisen hikkorigolfin alkuperäinen puuhamies, Antti Paatola (Golfantiikki.fi) alkoi pitkälti toistakymmentä vuotta sitten ostaa brittiläisistä vanhojen tavaroiden huutokaupoista vanhoja mailoja, joista hän on kunnostanut pelikelpoisia välineitä kaikille halukkaille. Niitä löytyy häneltä edelleen ja alalle on nyttemmin tullut muitakin toimijoita. Hikkorimailoja tulee olemaan nähtävillä, kokeiltavina ja myös ostettavissa kaikissa hikkoritourin jäljellä olevissa osakilpailuissa, joista lista oheisena.

Kenelle hikkorigolf sopii?

Vanhanaikaisilla välineillä pelaaminen sopii tietysti kaikille golfareille, mutta erityisesti niille jotka haluavat puhaltaa vähän uusia tuulia välillä paikallaan junnaavaan harrastukseensa. Monet hikkoripelaajat pelaavat, siinä sivussa, tavallisillakin välineillä, mutta aina kun he haluavat todella nauttia pelistään, kaivetaan hikkorit esiin.

Hikkori-tourin loput osakilpailut

29/7 SHG, Luukki

12/8 Kymen Golf, Mussalo

8/9 Kankaisten Golf, Masku

23/9 Vuosaari Golf, Helsinki

Kirjoittanut Lassi Tilander