Piiloset

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Joka maanantai aloitan uuden elämän

Syksyn tullessa innostumme elämäntapamuutoksiin. Lisää liikuntaa, terveellisempää ruokaa, lisää unta ja palautumista, lisää sitä ja tätä ja tuota. Innostuksesta ja päättäväisyydestä huolimatta huomaat 3-4 viikon pinnistelyn jälkeen lipsuvasi hiljalleen takaisin vanhoihin tapoihin. Seuraavana maanantaina päätät taas aloittaa uudestaan. Sama kuvio voi toistua useasti, jopa viikoittain! Miksi? Miksi pyhät päätökset tai julmettu itsekurikaan eivät riitä pitämään oikeassa suunnassa?

Veikkaisin, että pohjatyöt. Vanha totuus on, ettei taloakaan rakenneta tekemättä perustuksia. Pelkkä toivo ja into ei riitä pitämään kämppää pystyssä.

Voit rakentaa perustuksen motivoiviin muutoksiin monella tavalla. Tässä avaan yhden niistä.

Mitäs jos ennen seuraavaa maanantaita tai "uuden elämän" aloittamista istuisit alas tunniksi. Pohdi rauhassa sitä, mitä haluat saavuttaa ja miksi se on sinulle tärkeää. Kannattaa tehdä tämä kirjallisena harjoituksena, sillä silloin siihen on helppo palata myös jatkossa. Ja joo, tulet varmasti tarvitsemaan sitä vielä myöhemmin. 

Tavoitteet elämänalueista

1. Pohdi muutoksia eri elämänalueiden kautta. Alueita voivat olla työ/opiskelu, terveys ja hyvinvointi, ihmissuhteet, vapaa-aika. Useita muitakin alueita on, tässä vain muutama. 

2. Valitse itsellesi tärkeimpinä koetut elämänalueet. Kun ne ovat selvillä, valitse niistä vielä 1-3 aluetta, joihin oikeasti haluat muutosta. Mieti, mihin alueisiin olet kaikkein tyytymättömin ja mitkä kipeimmin tarvitsevat korjausta. Voit antaa alueille perinteiset numeroarvosanat 1-5 (1=erittäin tyytymätön, 5=erittäin tyytyväinen).

3. Mieti miten arvosi näkyvät valitsemillasi elämänalueilla. Toteutatko arvojasi oikeasti? Oletko todella se luotettava, läsnäoleva, avoin ja rehellinen, empaattinen, auttava, kannustava, uutta oppiva, ahkera, sinnikäs, hyväksyvä, jämäkkä, anteeksiantava, kunnioittava, joustava, vastuullinen tms. ihminen arjen teoissasi?

Olipa arvosi mitkä hyvänsä, niiden tulisi näkyä arjen teoissa. Jatkuva arvojen vastainen toiminta luo sisäistä ristiriitaa, pahoinvointia, tyytymättömyyttä, uupumusta ja riittämättömyyden tunteita.

4. Valitse vähintään yksi elämänalue, josta aloitat muutoksen. Päätä, mitä teet sille jo tänään. Mikä on konkreettinen askel, jonka otat tänään?

Kun löydät kytkennän arvojesi ja tavoitteiden välillä, motivaatiosi muutokseen voi kasvaa huimasti. Silloin pienet takaiskut tai repsahdukset eivät suista koko prosessia raiteiltaan.

Muistat, että muutostavoitteesi vie sinua kohti arvojasi ja kohti terveempää, tasapainoisempaa ja tyytyväisempää elämää. Silloin "uusi elämä joka maanantai/syksy"- oravanpyörä jää historiaan.

Anne Ruuskanen

Pitkähkön yrityselämässä tehdyn työuran jälkeen olen hypännyt oman elämäni johtajaksi - yrittäjäksi. Tartun rohkeasti uusiin asioihin, välttelen jämähtämistä vanhoihin kaavoihin. Haluan auttaa golfareita viihtymään ja menestymään lajin parissa, sillä golfista nauttii enemmän, kun terveellinen ravinto, monipuolinen liikunta, riittävä lepo ja mielenhallinta ovat tasapainossa! Kirjoitus on alunperin ilmestynyt Annen omalla https://www.truefood.fi/ nettisivulla.