Hilton

Yhteistyössä

  • Veikkaus
  • GolfResepti Travel
  • Viking Line
  • Hilton hotels and resorts
  • Piiloset
  • Opti+
  • Laakkonen
  • Golf Balance
  • Respecta

Talven riemua!

Ihanaa, Etelä-Suomessakin on saatu nauttia talvesta. Sateisen ja harmaan syksyn jälkeen valkoinen lumi ja pakkanen tuntuvat tosi mukavilta. Kaksi edellistä talvea sukseni ovat saaneet olla rauhassa varastossa. Mikään intohimoinen hiihtäjä en ole, mutta lähes kaksisataa kilometriä on takana suksilla tänä talvena. Eteläisen Suomen näkökulmasta kohtuullinen saavutus, kun päiväohjelmaan on mahtunut muitakin asioita.

Viime golfkausi loppui osaltani kurjasti. Syksyllä lokakuun puolen välin jälkeen ensimmäiset aamupakkaset iskivät, juuri kun viimeinen klubimme kilpailu oli alkamassa. Odottelimme lämpötilan nousevan nollan lämpimämmälle puolelle, jotta kentälle voisi mennä ja jotta kilpailu voisi alkaa. Rangella lämmittelimme ja löimme palloja menemään, sitten tapahtui jotain. Oikeassa kädessä tuntui viiltävää kipua, kun löin palloa tiin päältä, huomioin asian, mutta jatkoin harjoittelua. Kun lähdimme kilpailuun, avauslyönnissä kipu tuntui taas, mutta en antanut sen haitata. Väylällä 7 otin jo Buranan ja toisen 10-väylän jälkeen.

Käsivarteen nousi kananmunan kokoinen patti, jota ihmettelin. Toiseksi viimeisellä väylällä jo puttaaminenkin sattui. Lääkäri totesi lihaksen revähtäneen käsivarressani. Kauniisti hän ilmoitti, että golfia ei sitten tämän talvena aikana harrasteta. Kuuteen viikkoon en saanut kättäni rasittaa ja senkin jälkeen sitä piti vielä varoa. Aika masentavaa, kun on tottunut liikkumaan ja olemaan aktiivinen kaikella tavalla.

Tammikuun alusta käsi oli jo huomattavasti paremmassa kunnossa ja liikunnalla oli taas mahdollista piristää omaa oloaan. Kävelylenkit pitenivät ja juoksu alkoi kiinnostaa. Kun lunta oli saatu tarpeeksi, oli aika kaivaa sukset esiin varastosta. Mahtavaa! Sen verran oli kunto parantunut, että ensimmäinen hiihtolenkki oli heti yli 10 kilometriä. Vähitellen hiihtomatka piteni 20, jopa 25 kilometriin. Tuntui ihmeelliseltä, että hiihto oli niin uskomattoman kivaa.

Ylämäet sujuivat ja  tasaisella vauhti oli kohtuullisen hyvää. Alamäet ovat olleet heikko kohtani. En ole ollut varma tasapainostani enkä näin ollen ole ollut varma, että selvitän mäet kunnialla. Nyt uskalsin! Golf on tehnyt ihmeitä tasapainolleni. Mäen päällä ei hirvittänyt, vaan annoin mennä, sauvat taakse, polvet koukkuun ja kyyryssä alas. Huikeaa! Miten itsetuntoa hiveleekään, kun huomaa jossain asiassa kehittyneensä ja osaavansa jotain paremmin kuin ennen.

Jos jotain olen oppinut, niin ainakin kehon herättämisen ja lämmittämisen tärkeyden ennen fyysistä suoritusta. Jos ei olisi ollut niin kylmä, jos olisin huolellisemmin lämmitellyt, olisiko käsivarren lihas jäänyt revähtämättä? Kun olen nyt hiihtänyt pitkiä matkoja, rasittanut kehoani kunnolla, on tärkeää, että muistan myös venytellä lihaksia rasituksen jälkeen. Aluksi lihakset olivat hyvinkin kipeitä eikä nukkumisesta tahtonut tulla mitään, kun keho vain kävi kierroksilla.

Olen löytänyt fascia-ryhmäliikuntatunnin. FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä kehonhuoltomenetelmä. Tunti sisältää liikkuvuusharjoittelua, dynaamista täsmävenyttelyä kireille lihaksille sekä liikehallintaharjoittelua. Tällainen tunti soveltuu meille kaikille, jotka haluamme parantaa suorituskykyämme tehokkaasti ja edistää hyvinvointiamme. Tunnin jälkeisen yön nukun hyvin ja levollisesti. Olen oppinut uusia tapoja venytellä, joita voi sitten hyödyntää liikuntasuoritusten jälkeen. Uskon myös, että näillä liikuntatavoilla kehoni on saanut lisää liikkuvuutta, kestävyyttä ja konkreettisia lihaksia. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevaa golfkautta.

Talvista riemua ja aurinkoa kaikille!

Kirsti Heinonen

Kirsti on kaksi vuotta eläkkeellä ollut, ison yläkoulun rehtori, jonka golf-kiinnostus vain kasvaa vapaa-ajan lisääntyessä. Golf antaa motivaatiota liikkumiseen, oikeaan ravitsemukseen ja ennen kaikkea henkiseen kehittymiseen.